Aplicatie Retezat

Aplicatie Retezat – 13-21 septembrie 2008 de Petcu Mihai

13/09/08- Sambata

Intr-o zi in care se anunta vijelios venirea toamnei pe plaiurile Romaniei ne-am intalnit seara toata echipa in gara de nord sperand la o vreme mai buna pentru zilele viitoare

14/09/08 -Duminica

Am ajuns in statia de tren Subcetate unde ne astepta un microbus pentru a ne duce la Cabana Carnic. Am mai motait pentru ca in tren a fost zarva mare si si destul de frig toata noapte. Ne-am bucurat de caldura din microbuz timp de o ora. Ajangand la Carnic am mancat repede cate ceva, am baut un ceai cald si am pornit pe drumul greu spre Gentiana avand ca obiectiv la finalul zielei sa ajungem langa lacul Bucura. Vremea s-a mai imbunatatit si ne-a permis accesul spre creasta. Drumul pana la Cabana Gentiana a fost usor ajungand in 2:30. aici o pauza scurta pentru a ne odihni si pentru a manca ceva dulce pentru a ne reveni fortele dupa care am pornit mai departe privind in zare Saua Bucurei. Am scapat repede de padurea inalta si ne-am afundat pe potecile inguste printre tufele de jnepan. Facem o pauza scurta langa Lacul Pietrele dupa care incepe ascensiunea spre Curmatura Bucurei. Iarba si pamantul este inlocuit de muschi, licheni si pietre. Ajunsi in curmatura ne tragem rasuflarea si plecam pentru ca in 10-15 minute sa ajungem pe malul Lacului Bucura unde campam. nu ne puteam bucura de priveliste pentru ca era ceata iar curand a venit ploaia. Oboseala si conditiile atmosferice ne trimit la culcare.

15/09/08 -Luni

Vreme urata ploaie ceata si vant puternic. Am ramas la tabara sperand la o vreme mai buna. Seara, pentru ca se facuse foarte frig iar ploaia si vantul nu incetasera toata ziua cei de la Refugiul Salvamont ne-au gazduit pentru o noapte.

16/09/08 -Marti

Vremea s-a inbunatatit. A iesit soarele, si nici un nor pe cer. Fiecare si-a scos hainele si tot ce avea ud in cort pentru a le usca. La ora 11 am pornit pe creasta spre Varful Peleaga 2509m Dupa o ora si jumatate am ajuns in varf. Intretimp vremea sa stricat. A venit ceata si vant. Am coborat spre coltii Pelegii si am continuat prin Curmatura Bucurei spre Varful Bucura2433m. Vremea sa stircat, si din acest motiv am coborat la tabara. Am intalnit o turma de capre negre. Am facut ceva poze si am continuat drumul spre baza, cu pare de rau ca nu am putut continua traseul pana la lacul Zanoaga.

17/09/08 -Miercuri

Vantul, frigul, ploaia si ceata au revenit obligandu-ne sa stam la tabara.

Spre seara am hotarat sa strangem tabara si sa inoptam in refugiul Salvamont pentru ca a doua zi sa plecam spre Cheile Butii. Am fost primit cu prietenie de catre membrii Salvamont. Seara a inceput sa ninga si dupa cateva ore totul era alb. Toata noapte a fost viscol.

18/09/08 -Joi

Am pornit spre Poiana Pelegii. Vremea nu se imbunatatise. Vantul era puternic iar frigul patrundea prin haine pana la oase. Am pornit la drum cu tristete pentru ca nu am reusit sa atingem toate obiectivele expeditiei. Coborand vremea sa mai indrepta dar uitandune in urma pe creastele muntilor totul era inca in ceata iar norii negrii pusesera stapanire pe acele tinuturi. Din Poiana Pelegii am inceput urcusul spre Saua Plaiu Mic si apon am coborat la Cabana Buta. Un am stat pera mult pentru ca toti aveam o dorinta –aceea de a campa si de a ne incalzi la un foc. Am pornit voiniceste pe drumul forestier spre Cheile Butii unde am ajuns dupa aproximativ 2 ore de mers. Cu ultimile forte am adunat ceva lemne pentru a ne incalzi.

19/09/08 -Vineri

A ramas la tabara. Am vizitat Cheile Butii si o parte din pesterilecare se gasesc in aceasta zona.Apoi am adunat lemne si team pregatit pentu o seara de relaxare in fata focului.

20/09/08 -Sambata

Am mers la Pestera de Gheata si la Valea cu Pesti. Un traseu usor dar placut. Am revenit la tabara unde am pregatit o masa copioasa.

21/09/08 Duminica

Am ridicat tabata si am pornit cu microbuzele spre Petrosani. Am ajuns la limita pentru a prinde trenul. Am luat cate ceva de mancare si de baut din gara dupa care ne-am urcat in trenul care mergea spre Bucuresti.